Pre Loader

Fulfillment vs 3PL: razumijevanje ključnih razlika

U svijetu logistike i upravljanja lancem opskrbe, dva termina koja se često koriste izmjenično, ali imaju različite uloge i funkcije, sufulfillmenti “3PL” (logistika treće strane). Iako su oboje bitna sastavnica modernog trgovinskog poslovanja, posebice u vidu online trgovine, služe za različite svrhe i zadovoljavaju specifične potrebe unutar lanca opskrbe. Ovaj članak će rasvijetliti razlike između usluga fulfillmenta i 3PL-a, a možda i vama pomogne pri donošenju informiranih odluka u svojim logističkim strategijama.   

Fulfillment usluge

Osnovna funkcionalnost  

Fulfillment usluge primarno su usmjerene na skladištenje, pakiranje i otpremu proizvoda kupcima. Igraju ključnu ulogu u finalnoj fazi lanca opskrbe. Osiguravaju točnu obradu narudžbi i učinkovitu dostavu.  

Opseg usluga  

Fulfillment centri, koje često vode e-trgovine ili specijalizirani pružatelji usluga, zaprimaju inventar tvrtki, pohranjuju u svojim skladištima, prikupljaju i pakiraju narudžbe te ih izravno šalju kupcima. Ove usluge posebno su značajne za e-trgovine i tvrtke koje prodaju direktno potrošačima (B2C). 

Prednosti  

Usluge fulfillmenta nude brzinu, učinkovitost i praktičnost. Mogu obraditi velike količine narudžbi u kratkom roku i pružiti brzu dostavu krajnjim kupcima. Ovo ih čini idealnima za tvrtke koje žele pojednostaviti svoj proces fulfillmenta. 

3PL (logistika treće strane) usluge 

Osnovna funkcionalnost  

Osnovna funkcionalnost 3PL usluga jest da obuhvaćaju širi raspon logističkih i funkcija lanca opskrbe, uključujući transport, skladištenje, distribuciju i upravljanje inventarom. Pružatelji 3PL usluga su logistički stručnjaci koji nude krajnja rješenja za tvrtke koje žele vanjskog partnera u lancu opskrbe. 

Opseg usluga  

Za razliku od fulfillment centara, 3PL pružatelji nude opsežniji skup usluga. Mogu upravljati inventarom na više lokacija, rješavati složene potrebe za otpremom i distribucijom te nuditi individualizirana logistička rješenja prilagođena jedinstvenim zahtjevima svakog klijenta. 

Prednosti  

3PL usluge sveobuhvatne su i skalabilne. Mogu se prilagoditi specifičnim potrebama tvrtki, bilo da se radi o upravljanju jednim aspektom lanca opskrbe ili pružanju cjelovitog, integriranog logističkog rješenja. Pružatelji 3PL usluga često imaju globalnu prisutnost, omogućavajući tvrtkama da efikasno prošire svoje tržište. 

Iako na prvu slične, usluge fulfillmenta i 3PL-a razlikuju se po svojem opsegu i količini. Dok je fulfillment usmjeren na brzo i efikasno pakiranje i isporuku krajnjim kupcima te orijentiran direktno na potrošača, 3PL usluge bave se znatno većim količinama robe. Ovo često uključuje paletne dostave te se odnosi na poslovanje business to business. U slučaju da i sami razmišljate o optimizaciji poslovnih procesa, logistika bi se svakako trebala pronaći na vrhu liste prioriteta. Za sve upite slobodno nam se obratite na mail info@3pl.hr